waar asbest?

waar asbest?

Tot eind de jaren 90 is in allerlei spullen en materialen asbest verwerkt. Asbest had meer dan 3000 toepassingen. Veel voorkomende toepassingen zijn afvoerbuizen, plafondplaten, kit, vloerzeil, dakbedekking en vensterbanken. 

Asbest werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert. Maar het heeft ook een groot nadeel: de kankerverwekkende asbestvezels zijn  gevaarlijk als je ze inademt. Zolang asbest goed in een ander materiaal vastzit, is er weinig aan de hand. Maar als je gaat zagen, boren of breken in materiaal waar asbest in zit, kunnen er (veel) vezels vrijkomen. Vooral binnenshuis is dat ongewenst: er zijn dan ineens veel vezels op één plek. Die verdwijnen niet door een keer goed te luchten. Je kunt hierdoor langere tijd flink wat vezels inademen. Opruimen van vrijgekomen asbest kost veel geld.

Asbest kan op allerlei plekken in huis zitten. Je kunt het bijvoorbeeld vinden in plafondplaten, zachtboard platen, platen achter de cv-ketel, een schouw of vensterbank van imitatiemarmer (‘nepmarmer’), afvoerbuizen van cement, vloerzeil en de kit van kozijnen. Wil je zeker weten of ergens asbest in zit? Laat dan een asbestattest opmaken.